Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Το νόστιμο Τυρί Τσαντίλας που έφτιαχναν οι τσοπάνηδες,το τυρόγαλο και η μυζήθρα!

Παραδοσιακό τυροκομιό στην Κοκκινοράχη Γορτυνίας.
Το χωριό μας ήταν κατεξοχήν κτηνοτροφικό. Την άνοιξη, οι τσοπάνηδες μετέφεραν το κοπάδι από τα μαντριά που ήταν κοντά στα σπίτια τους, στα στανοτόπια, δηλαδή σε επιλεγμένους τόπους έξω από το χωριό. Στο στανοτόπι έστηναν ένα πρόχειρο νοικοκυριό όπου άρμεγαν το γάλα από τα γιδοπρόβατα και έφτιαχναν τυρί.
Έβαζαν τα γιδοπρόβατα στη στρούγκα με το σουρούπωμα. Η στρούγκα ήταν από ξερόμαντρα και είχε στρογγυλό σχήμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ξεκίνημα του αρμέγματος έκαναν το σταυρό τους ως έκφραση σεβασμού και ευχαριστίας στο Θεό για τα αγαθά που τους πρόσφερε.


Το γάλα αμέσως μετά το άρμεγμα, είχε πολύ αφρό και το άφηναν να ηρεμήσει. Κατόπιν το έπηζαν. Κρέμαγαν το γάλα με το λεβέτι ψηλά. Έστηναν στο έδαφος δυο όρθια γερά ξύλα, ύψους 1,5 μέτρων, τα οποία κατέληγαν σε διχαλωτή άκρη. Έτσι ήταν προστατευμένο όλη τη νύχτα και είχε, επίσης, αρκετό αέρα για να μη χαλάσει. Το πρωινό γάλα το έπηζαν αμέσως. Ύστερα ανακάτευαν το πηγμένο γάλα και τότε άρχιζε να ξεχωρίζει το τυρί από το τυρόγαλα. Το έριχναν σ’ ένα πανί, με αραιή ύφανση, την τσαντήλα. Από κάτω έβαζαν ένα λεβέτι και μάζευαν το τυρόγαλο. Κατόπιν άναβαν φωτιά, όπου έβραζαν το τυρόγαλο για να παρασκευάσουν τη μυτζήθρα.
Κείμενο και φωτογραφίες: Μαρίνα Διαμαντοπούλου.Δεν υπάρχουν σχόλια: